Idag är det busväder ute och första riktiga känslan av höst är här. Vi har tänt både i kakelugnen och braskaminen i köket. Vädret inbjuder inte dirket till utomhusaktiviteter utan vi planerar för att ta hand om de grönsaker som vi häromdagen plockade av i växthuset i Forestad.
Bland annat ska vi göra grön tomatmarmelad, röd tomatmarmelad och jag ska prova göra ketchup för första gången. I går var vi på besök hos Niklas och Anneli på Lyckeröd Lantgård i Rögnaröd, vi köpte lite gurkor, fler stora tomater och lite basilika. Anneli hade gjort fantastiskt god ketchup efter Tareq Taylors recept som jag tänkte prova.
Ketchup
INGREDIENSER
- 800 gsolmogna eller konserverade tomater
- 1/2gul lök
- 1 stvitlöksklyfta
- 160 g(ca 1 dl) honung
- 1/2 dlättika (12 %)
- 150 g(ca 1 dl) tomatpuré
SÅ LAGAR DU
1. Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala dem och hacka dem grovt.
2. Lägg alla ingredienser i en stor och tjockbottnad kastrull.
3. Koka på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör ofta.
4. Mixa och passera om du vill ha den riktigt slät. Slå den varma ketchupen på väl steriliserade varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller i upp till ett år i kylen.
Vad gör du idag när hösten knackar på dörren?
Det ska jag prova. Mysigt har ni illa fall.
Kram
Måste testas! Tack för receptet 🙂
Denna höstdag fyller jag med möbelrenovering. Slipar, målar och klär om. Kul 🙂
Kram på er!