Grönsaker och Ekonomi

grönsaker

Vi var och handlade häromdagen, och jag har, genom vårt val att minska på vår gemensamma arbetstid och därmed begränsa vår ekonomi, blivit betydligt mer prismedveten. Vi vill äta mycket frukt och grönt och vi behöver det, men nu när jag faktiskt tittar på vad grönsaker kostar får jag hicka, men, vad dyrt det är med frukt och grönt nu i december och januari. Det får mig att längta framåt så jag kan så i vårt växthus så vi kan bli självförsörjande i alla fall på grönsakssidan.
Det är inte lätt om man har en begränsad ekonomi att köpa det man vill ha i frukt och grönt-avdelningen  vill man dessutom ha ekologiska produkter springer ekonomin iväg ännu mer. Men jag ser det som en utmaning.
I dagsläget gör vi våra mesta inköp på CityGross i Höör eller på Storköpet i Klippan. På CityGross har de alltid 12% rabatt för sina Kundkortskunder på frukt och grönt och på ICA har man sitt poängsystem för kundkortskunder som genererar rabattcheckar. Jag ska räkna lite på vart det faktiskt är billigast att handla. Jag återkommer framåt mer kring detta.

Äter du mycket grönsaker, var hittar du billiga grönsaker och vad prioriterar du? Ekologi, Ekonomi, Önskemål eller Behov?

 

 

6 comments

 1. Sara says:

  Handlar aldrig ekologiskt, vet inte varför – har aldrig tänkt på det. Kanske för att det är dyrare? Handlar det mesta på city gross.

  • Linda says:

   Ja, ibland väljer jag ekologiskt ibland vanligt, men ibland tror jag att det är precis som Anna skriver i sin kommentar, det är inte så ekologiskt som vi tror..

 2. Anna Amilon says:

  Det där med ekologiska och det bra kring att köpa dem är inte självklart. På varje m2 odlad mark som är ekologisk är det mindre gifter/utsläpp etc. Men för att framställa ett kg ekologiska morötter/mjöl el kött så går det åt mer markyta och kontentan är oftast större utsläpp per producerat kilo av färdig produkt!
  Bekämpningsmedel är så dyrt att det idag inte finns ngn bonde i Sverige som ”öser” ut mer än vad som behövs, dvs vad som tas upp.
  Tyvärr är det ju också så att det fuskas med systemet; jag vet många producenter av ekologiska produkter som själva inte gödslar med annat än naturgödsel (detta kontrolleras ju) men eftersom fodret då inte räcker köps det in stödfoder till djuren som INTE kommer från ekologisk odling…. Likaså köps det in naturgödsel att läggas på fälten från djur som inte är ekologiskt uppfödda….
  Av princip köper jag aldrig ekologiska produkter – inte ens när de är billigare.

  • Linda says:

   Du har säkert rätt Anna, jag tänker mest ekologi när jag odlat själv alternativt fått/bytt med vänner som odlat själv. Jag hoppas på att kunna vara självförsörjande på potatis, morötter, tomater, gurka, lök, sallad samt kryddor denna sommaren.
   Ibland tror jag att Ekologi är ett försäljningsknep.

 3. Fredrik says:

  Finns det ett ekoligoskt alternativ, så handlar jag alltid detta. Det handlar inte om miljö etc etc utan att jag mest tycker smaken är annorlunda och bättre.

  Det är ju klart att man alltid kan tulla på matkontot, det är ju ofta en stor del, för att få bättre balans i ekonomi. Dock är ju maten ett av de stora glädjeämnena i livet 😉

  • Linda says:

   Det är just det som är vårt dilemma, vårt matkonto är gigantiskt då det är ett av våra nöjen, att laga god, näringsrik och vacker mat, men nu har vi utmanat oss själva att få ner matkontot till i alla fall 2/3 av vad det är idag, mycket handlar om planering och strukturering i vårt fall.

Comments are closed.