Långkok

13 01 22_0660

Alla som känner min familj vet att det inte är jag som är mästerkocken i det här hushållet. Jag är betydligt bättre på att baka, dock har jag den senaste tiden börjat tycka det är ganska roligt att laga mat och jag vågar mer och mer. Mannen som brukar vara den som lagar den goda maten lagar sällan efter ett färdigt recept men eftersom jag i princip är nybörjare så håller jag mig gärna till ett färdigt recept. I går hittade jag ett recept på Långkokt Högrev med rödvin i Hemköps reklamblad som jag tyckte lät gott och eftersom vi hade högrev i frysen, vin i hyllan så blev det bara grönsaker som skulle inhandlas, billigt och bra med andra ord.  Dessutom är det en rätt som passar mig som GBP-opererad. Mycket proteiner och lät-ttuggat. Hoppas det blir så bra som det luktar i mitt kök just nu.

En bra effekt av att stanna upp och leva långsammare är att hinna göra sådana här långkok.  De som jobbar full tid har ju inte möjlighet att laga en sån här rätt en vardag, utan då får man göra det på helgen och då har man ju två tusen andra saker att göra. Jag inser hur privilgerad min familj är just nu.

13 01 22_0663

Här kommer receptet: (Finns även att hämta på Hemköps hemsida)

800 g högrev
1 msk smör
6 morötter
6 schalottenlökar
150 g rotselleri
4 klyftor vitlök
4 lagerblad
½ kruka timjan
1 tsk rosmarin
10 vitpepparkorn
ca 2 krm salt
1 flaska fylligt rödvin
2–3 dl vatten
½ dl kalvfond

13 01 22_0666

TILL 4 PORTIONER, TID CA 20 MINUTER + CA 6 TIMMAR I UGNEN

1. Sätt ugnen på 125°. Putsa högrevet (om det behövs). Hacka grönsakerna i stora bitar och klyv vitlöksklyftorna på mitten.
2. Bryn hela köttbiten snabbt runtom i smör på hög värme i en ugnsfast gryta (köttet ska enbart få en tunn stekyta, ej bli genomstekt). Lyft ur köttet.
3. Bryn grönsakerna snabbt i smör i grytan. Lägg på köttet, lagerblad, timjan, rosmarin, vitpeppar och salt. Häll över vin, vatten och fond tills det täcker köttet. Låt få ett uppkok och ställ sedan in grytan (med locket på) i ugnen.
4. Låt puttra lugnt i ca 6–8 timmar tills köttet är riktigt mört (köttet är färdigt när det lossnar från gaffeln när man provsticker).
5. Lyft ur köttet. Sila bort alla grönsaksbitar och kryddor från skyn. Reducera vätskan på hög värme tills ca ¼ av vätskan återstår och såsen blivit mer trögflytande (kan eventuellt behöva redas av med Maizena). Smaka av med salt och socker.
6. Vid servering skär köttet i skivor och servera med grönsaker, rödvinssås och potatispuré.

13 01 22_0667Jag kan säga att det luktar gudomligt och jag får återkomma med smakupplevelsen och familjens tyckande senare.

 

 

Uppdatering: Barnen tyckte det var supergott! Så även jag!