Grön tomatmarmelad

20150905_161306
I går spenderade både jag och maken i stora drag hela dagen i köket.
Tillsammanstid när den är som bäst. Medan jag gjorde Ketchup (som by the way blev supergod) så gjorde Jens en chutney och en grön Tomatmarmelad.

Marmeladen blev hur god som helst och kommer smaka gudomligt med en god ost eller ensam på ett fint knäcke.

Jens använde det här receptet efter att ha blandat lite olika recept på nätet.

Ingredienser
 • 1 kg gröna tomater
 • 1 dl vatten
 • rivet skal och saft av 2 citroner
 • 3 cm färsk ingefära
 • 5 dl socker
 • 1 syrligt äpple
 • 3 små chili av valfri styrka
 1. Skölj tomaterna, äppplet och chilin. Skär dem i små bitar och lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten, citronskal och citronsaft.
 2. Koka upp, sänk värmen och låt koka sakta i 20 minuter.
 3. Skala ingefäran och tillsätt den och sockret. Fortsätt koka sakta i cirka 30 minuter.
 4. Fyll på varma, steriliserade burkar.

Ketchup och lite annat

wpid-wp-1441439828167.jpg

Idag är det busväder ute och första riktiga känslan av höst är här. Vi har tänt både i kakelugnen och braskaminen i köket.  Vädret inbjuder inte dirket till utomhusaktiviteter utan vi planerar för att ta hand om de grönsaker som vi häromdagen plockade av i växthuset i Forestad.

wpid-wp-1441439836198.jpg

Bland annat ska vi göra grön tomatmarmelad, röd tomatmarmelad och jag ska prova göra ketchup för första gången. I går var vi på besök hos Niklas och Anneli på Lyckeröd Lantgård i Rögnaröd, vi köpte lite gurkor, fler stora tomater och lite basilika. Anneli hade gjort fantastiskt god ketchup efter Tareq Taylors recept som jag tänkte prova.

 

Ketchup

INGREDIENSER

 • 800 gsolmogna eller konserverade tomater
 • 1/2gul lök
 • 1 stvitlöksklyfta
 • 160 g(ca 1 dl) honung
 • 1/2 dlättika (12 %)
 • 150 g(ca 1 dl) tomatpuré

SÅ LAGAR DU

1. Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna tills skalet spricker. Skala dem och hacka dem grovt.

2. Lägg alla ingredienser i en stor och tjockbottnad kastrull.

3. Koka på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör ofta.

4. Mixa och passera om du vill ha den riktigt slät. Slå den varma ketchupen på väl steriliserade varma burkar eller flaskor. Ketchupen håller i upp till ett år i kylen.

20150905_162130

Vad gör du idag när hösten knackar på dörren?

 

Operation Trädgårdsland

FB_IMG_1441366210805
Häromdagen började vi operation trädgårdsland. Först körde jag med röjsågen, mer eller mindre förvildat hallonsnår blandat med rasp, blandat med kvickrot, och lite annat smått och gott, därefter så har maken kört ett varv med jordfräsen.
Nu väntar en uppräfsning av lösa gräsrester och sen några runder till med jordfräsen.
Nånstans däremellan släpper vi nog loss Torsten och hans damer att rensa och luckra jorden, samtidigt som det naturgödlsar.
Jag återkommer med mera uppdatering kring operation trädgårdsland vad det lider.
FB_IMG_1441366203350

Tuppen Torsten

I Söndags hämtade vi Torsten och hans 7 damer. Torsten och hans gäng har något år på nacken men det gör oss inte så mycket, det är bra höns för oss att börja med som är totalat nybörjare på det här, och får vi bara ett gäng ägg i veckan så är vi nöjda.  Förrutom att producera ägg till oss är det här gänget en utmärkt kompostkvarn 🙂
Vi får dessutom massor med bra gödsel till allehanda framtida projekt.

11949467_10153195137643215_1056054662502476295_n (1)

Torsten är av rasen brun Lohmann, på wikipedia kan man läsa följande om Lohmanhönor

Lohman är en värphybrid som räknas som världens mest effektiva värphybrid. Den värper cirka 340 ägg per år. Äggen är bruna och väger cirka 70 gram. ”Lohmann” är ett varumärke som ägs av företaget Lohmann Tierzucht i Tyskland. Till skillnad mot vita Lohmann-höns är den bruna Lohmann cirka 180-200 gram tyngre och väger 1,9 – 2,1 kg vid 60 veckors ålder. Hönan Lohmann silver påminner om den bruna men har vita fjädrar och lägger något mindre ägg.

Lohmann är en relativt lugn hybrid, fjäderdräkten är brun med inslag av vit.

Nätetik vs #korkad #katt

wpid-wp-1441101723051.jpg

-Du, matte, vi måste prata om en sak.

-Jaha, vaddå?

-Det här med att du lägger upp bilder på mig i tid och otid utan att fråga om lov.

-Du menar när jag tar bilder på mina möbler och du tvunget ska sitta i vägen?

-Ja, typ så. Du ser väl att jag gömmer ansiktet. Det är verkligen inte okej att lägga upp sådana bilder.

-Nä det förståss, men du gillar ju uppmärksamheten? Eller har jag fel?

-Tycker ändå att du ska fråga om medgivande.

-Så klart, kära #korkad #katt får jag lägga upp en bild på dig, på min stol?

-Okej då. Fast nu tänker jag hoppa ner så kan du ta en på bara stolen oxå.

wpid-wp-1441101730654.jpg

Stolen by the way är någon form av industristol med höj och sänkbar sits. Foten är av gjutjärn och tung som bara den.

 

Landa

Vet inte om jag kan säga att vi landat. Dock börjar vi väl komma så smått till rätta. Det tar sin tid att hitta rätt i huset, och i själen. Det känns bra och det börjar så smått att kännas som hemma.

Funderar febrilt, provar och testar var min favoritplats är.

Matplatsen i köket skulle kunna vara en. Istället för traditionella kökstolar har vi en bänk som står mot väggen. Stolarna vi har passar ihop med stolarna vi har i stora matrummet, vilket gör att vi enkelt kan utöka med fler stolar vid behov. Bord, bänk och stolar kommer från Qvesarum. Den vackra tavlan har vi fått från Jens morföräldrar.

wpid-wp-1440564485730.jpg

wpid-wp-1440564501953.jpgwpid-wp-1440564507031.jpg

Helt utslagen

Det tar på krafterna att bo här. Vilket smörgåsbord här är av små söta möss och småfåglar. På andra sidan stengäret är där dessutom stora vita konstiga djur som man kan smyga på. Det ska vi återkomma med en annan dag.
Är det konstigt att man ligger helt utslagen på förmiddagen?
  Mvh #två #trötta #katter 

image

Postat med WordPress för Android

Katt med dopp

Idag tyckte matte och husse att vi kunde få gå ut. Trevligt, här är ju hur mycket som helst att utforska, bland annat så har de ett smörgåsbord (de kallar det för igenvuxet trädgårdsland) av småfåglar och möss så där har vi kalasat mest hela tiden.

Jag är ju som ni säkert förstår en betydligt modigare #katt än ##dum #katt, så jag tog utförskandet till en helt ny nivå.
Tydligen har vi en gräsmatta som inte är en gräsmatta utan en igenvuxen damm. Jag testade att kasta mig ut på den gräsmattan.

wpid-wp-1440077802038.jpg

Det gick så där. Som väl var, var det bara matte som såg mig och som tur är har hon ett litet hjärta så hon fotograferade mig bara innan mitt jättehopp och efter när jag lite lojt försökte låtsas som det inte hade hänt något.
Men oj vad blöt jag blev.

wpid-wp-1440077849222.jpg

Men snälla berätta inte detta för någon 😉

Mvh #korkad #våt #katt

Vatten, bara vanligt vatten.

Vattnet här är mycket godare här än i det förra huset, i alla fall när man få dricka direkt ur kranen.

wpid-wp-1439958626003.jpg

Husse säger att det är för att det är en djupborrad brunn (borrad av HP-borrningar,by the way) och att vattenkvaliteten är superbra.
Dessutom säger han att där är massor med vatten så man kan liksom nästan inte dricka slut, därför anser vi att vi borde få dricka direkt ur kranen hela tiden och inte behöva dricka ur en sunkig  vattenautomat.

wpid-wp-1439958607370.jpg
Matte säger att vi inte kan ha kranen rinnande hela tiden men vi får väl se hur det blir med det. Vi kanske kan lära oss att sätta på kranen själva?

 

Vänliga hälsningar #dum #katt och #korkad #katt

 

Skolstart och försvunnet barn

Så var då skolorna i gång. Alla tre barnen har börjat, Moa i går och Elin och Hugo idag. Nytt år och i år kör vi tre olika skolor. Moa går kvar på Ljungbyhedsskolan, sista året, sista rycket innan gymnasiet. Elin byter till Ringsjöskolan i Höör, lite spännande och ganska läskigt samtidigt roligt tror jag, fick ett mess innan där det stod att hon överlevde och det får nog ses som ett gott betyg av en snart fjortonåring som går i åttan.

Hugo började idag på Enebackskolan i Höör i 3:an. Även det känns bra, han var förväntansfull och ganska nervös men efter att ha träffat två killar som han kände sedan tidigare så släppte det ganska snabbt.

Det som som här långt känts som mest struligt är busseriet, var och hur och när stannar bussarna 🙂 Moa får ta sig över kommungränsen och åka från Aggarp och Hugo åker till coh Från Trulstorp och Elin får åka från Trulstorp men på hemvägen får hon hoppa av i Norra Rörum. Nåja vi hittar väl en rutin för det med kan jag tänka.

Som det höns jag är så pratade jag med busschaffisen idag innan Hugo åkte från Höör och vi kom överens om var han skulle hoppa av.
Jag körde dit, och sen…hände det ingetting, det kom ingen buss och jag väntade vad jag ansåg vara rimligt tid för bussen att köra plus lite till.
Men ingen buss och ingen Hugo. Hoppade in i bilen igen och körde till Norra Rörums skola och där hittade jag en buss, men ingen Hugo 🙂
Då visade sig att bussen strulade, så busschaffisen hade helt sonika bett en annan rar familj köra min son hem, tydligen hade denna rara familj sett när jag kom farande för strax därefter så kom de tillbaka och lämnade av Hugo till mig.
Som det kan gå.

Nåja nu har vi nog koll inför i morgon i alla fall och jag har skrivit ut turlistorna så vi vet när och var barnet/barnen ska dyka upp.wpid-wp-1439895163663.jpg

Under min egen bro

Under min egen bro rinner det vatten, dock är tillflödet dit lite strypt av en del växter i dammen. Ibland behöver man kanske rensa för att vattnet ska rinna fritt.

11903426_10153123325207887_469256207_n

 

Igår hann jag för första gången ta mig runt lite i trädgården för att kika vad trädgråden har att erbjuda och förrutom massor med gräs att klippa finns det massor med fantastiska rabatter som behöver lite omsorg men som har en bra grund. Det finns en köksträdgård som behöver sittt och sen finns det en damm, en vacker gammal branddamm som har fått växa igen lite, men vi tänker oss att gräva ur den så vi får en fin vattenspegel igen. Från dammen går ett litet vattenfall ner i en bäck som sen rinner ut i en å, som jag nu funderar över vad den heter.

11868865_10153123325322887_278513048_n

Det är nått visst att ha vatten på tomten, att lyssna till fallet sent på kvällen är skönt för själen.

I går fick vi även trevliga pratstunder med våra närmsta grannar, både Herr J som bor närmst oss men även med Herr och Fru M en liten bit upp i backen. Alla har mycket att berätta om gården, bygden och människorna som bor och har bott här och häromkring. Spännande och lärorikt. Jag försöker komma ihåg allt men vissa saker lär jag nog få jobba på att komma ihåg.

Trogna kunder

Jag erkänner.

Jag är lat och inte speciellt kostnadsmedveten när det kommer till att göra val kring saker som el, larm, tv-leverantör, telefoni, försäkring och bredband. Jag har det jag har liksom. Det jag valde första gången jag valde, om jag är nöjd med det jag får, skulle man kunna säga.

bredbandsbolaget ladda ned trygg-hansa-logo verisure_secdir_266x56

Idag är jag mer än nöjd att jag varit trogen kund i alla dessa år för i stort sett alla bolag har gjort flytten såväl enkel som smidig. Flertalet bolag har bjudit på flytt, nyinstallation och i vissa fall uppgradering. De enda som inte riktigt levererat det de ska är Telia som lovade inkoppling av telefonen redan i måndags och än har vi ingen feletoni. Men de skyller på ett getingbo. Jag är nyfiken på om getingboet är på kontoret eller i telestationen.

keep-calm-and-love-felia

 

 

Flytt ur en katts perspektiv

Det här så kallade folket som vi lever med.

De har betett sig skumt och irrationellt en period, ja bevars det kan de ju göra annars oxå men de senaste tre veckorna har det varit alldeles av banan.
Först har de ställt en massa lådor överallt så man liksom inte hittar runt i huset, just som man nästan vant sig vid det så kommer det en massa ännu konstigare folk och börjar bära ut deras saker. Men våra saker, de strunter de liksom i. Det luktade skumt vid det här laget. Nåväl vi fick vara kvar där i ett hus  alldeles ensamma, fatta hur tråkigt det var, eller lite kul var det, för när #dum #katt  ropade högt

-Hallå ni har glömt oss

så ekade det massor och jag kunde skrämma skiten ur honom genom att göra tokrusningar genom hela huset eftersom det liksom var helt tomt.

Jaja, sent i måndagskväll så dök i alla fall husse och matte upp. Mysigt tänkte vi tills de stängde in oss i var sin bur och satte oss i sattyget som brummar. Vi behövde förvisso inte åka så länge men i alla fall?!wpid-wp-1439353705393.jpg

Sen släptes vi ut. Wow vilket ställe. Man kan ju göra tjurrusningar på massor av ställen (ni vet att jag inte alls är en #korkad #katt egentligen, utan en stor stark tjur?!)Här finns hur mycket plats som helst. Dock är det lite surt att vi tydligen inte får gå ut. Jag har sett genom flera fönster hur det är serverat ett helt smörgåsbord av småfåglar här.

wpid-wp-1439353603089.jpgJaja det löser väl sig, husse, matte och det lilla folket bor ju här verkar det som för alla deras grejer är här så vi vänjer väl oss vi med vad det lider… även om jag undrar vad de har i den där kökslådan.

 

mvh #korkad #katt

 

Bubbel och Sushi

image

Idag har vi äntligen kommit så pass långt att vi kände att vi kunde fira med lite bubbel och min favoritmat, Sushi.
Det finns såklart massor med mer att packa upp men vi kände att nånstans måste vi hinna med att njuta oxå.
Vi har i stort sett kört fullt ös sen i fredagseftermiddag. Så ikväll blir det en slapp och slö kväll framför tvn, som idag har kopplats in.

image

Postat med WordPress för Android

Möbelkillarna

image

I går kom alla möblerna på plats med hjälp av fyra trevliga killar från Möbelkillarna. Förrutom att vara trevliga var de ruskigt effektiva och oerhört starka.
De kom klockan 0830 till Forestad  och var färdiga kl 1230 i Trulstorp och då hade de dessutom hunnit med både frukost och lunch.
Ska du flytta så kan jag bara varmt rekommendera dem. Supergulliga och duktiga som sagt. Alla möbler sattes på plats och de hjälpte oss oxå att flytta runt på några möbler efter att vi funderat en liten stund på var de skulle stå. Därutöver fick vi underhållning av en av killarna som efter flytten hade ork kvar att uppvisa diverse  cirkuskonster.

Postat med WordPress för Android

Ikea och jag

image

Ikea och jag är en bättre kombination än kära maken och Ikea. Dock säger jag inte att jag och Ikeamöbler tycker om varandra. Dock gjorde jag och yngsta dottern ett gemensamt gott arbete med bara en felläsning av monteringsanvisning.
Men nu har i alla fall sonen en säng på sitt rum.

image

Postat med WordPress för Android

Dagen D

Så var det då dagen kommen… Äntligen fick vi nycklarna,  till vår nya dröm.

image

Vi hade en bra dag i går. Fick kört upp en del, monterat en del och fick små men trevliga pratstunder med närmsta grannarna. Herr J som bor i huset bredvid är barnfödd på gården och jag är övertygad om att han säkert har massor av intressant historia att berätta om gården. Det ser jag framemot. För vad är vi utan historien?

Barnen var uppspelta och förväntansfulla och jag tror att de är nöjda men oj vad trötta de var när vi landade i sängen vid 23 i går.
Idag tar vi nya tag. Jag njuter en första morgonkaffe och hoppas på uppehåll…⛅☔🌞

Snart kör vi igång igen. Från klockan 10 är kaffemaskinen igång i Trulstorp. Känner du för det så kikar du förbi. Vi kommer köra fram och tillbaka med alla lådor och allt smått idag men någon är  på plats och kan erbjuda lite husesyn.

Postat med WordPress för Android

Mycket att hålla i huvudet.

Att flytta så här mitt i livet är intressant( läs: rörigt, tråkigt och samtidigt roligt och spännande). För min del blir det här 6:e flytten i vuxen ålder. Men det är min första flytt från hus och inte minst min första flytt med barn.
image

Det är mycket att tänka på som behöver planeras, struktureras, beställas och det är många kontakter som skall tas.

Har gjort mig en liten checklista för att försöka komma ihåg allt.

Försäkringsbolag – Gården✔
Försäkringsbolag – Lösöre✔
Bredband
Telefon✔
Adressändring/Skatteverket ✔
Elbolag✔
Parabol / Tv-antenn✔
Sophämtning ✔
Elin skola✔
Hugo skola✔
Moa skola✔
Skolkjuts✔
Flyttfirma ✔
Containertömning✔

Det mesta börjar falla på plats. Kvar är nu bara bredbandet tror jag. Eller du ser något annat jag/vi glömt bort?

Postat med WordPress för Android

Orange is the new black

image

Vi packar ju som sagt, och när vi känner att vi packat lite så packar vi lite till.
Eftersom sommaren varit som den varit så har vi även haft tid till att åka runt och kolla inredning. En del nytt blir det, det är liksom svårt att motstå att uppdatera sig lite när man får ny planlösning.

Bland annat så får barnen lite nya möbler som vi varvar med lite gammalt och nött.
Sonen fick välja en signatur färg till sitt rum och hans val föll på – orange. Jag som trodde på grönt.  Ja, ja, nu har vi letat orange detaljer till hans rum. Ikea hade en hel del orange bland sina nya textilier och lampor.

image

Så häromdagen drog sonen och jag dit och shoppade loss i oranga  toner.

image

Vi hittade matta och lampor förrutom textilier. Återkommer med fler bilder när allt är på plats nån gång i nästa vecka.

Gillar Ikea just avseende att de har mycket som går att para ihop med varandra. Mindre roligt är det att montera ihop saker. Men jag tänker att nu är döttrarna så stora att de kan kanske montera det som ska monteras. Då behöver inte mitt hjärta prövas i onödan.

Postat med WordPress för Android

Djurbonde?

image

Djur, ja det är klart att vi ska djur, men jag lovar, de ska inte flytta in förrän vi har flyttat in på riktigt. 😂

En tanke som vi levt med länge är att bli mer självförsörjande och en del i det är ju så klart att ha tillgång till eget kött. Så ja, grisar ska vi ha. De här ovan är Johan och hans damer, boende hos våra underbara vänner. Damerna är runda om magen så då hoppas vi att det kan bli någon kulting till oss.
Nassarna är av rasen Linderödsgris, vilket är en svensk lantras. Någon dag ska jag se om jag kan berätta mer om vad jag hittat för information om de svenska lantraserna som finns inom de olika djurslagen.

Det är roligt att läsa på kring vilka
raser det  finns, hur man sköter de olika djurslag som vi har i åtanke. Gris är förrutom potentiella middagar även perfekta jordvändare i trädgårdslandet/marken vi ska odla på.
Gris och höns har vi bestämt att vi ska ha, vad det blir mer får vi väl se.
Hönorna får ett eget inlägg lite längre fram.

image

Postat med WordPress för Android